Google Project Loon

Naast het op de markt brengen van een nieuwe smartphone, de Nexus 6, is Google ook bezig met internet toegankelijk maken voor de hele wereld. Omdat 2/3 van de wereldbevolking nog niet beschikt over verbinding met het internet is Google bezig met het uitrollen van een netwerk van ballonnen dat ervoor zal zorgen dat informatie die op internet staat voor vrijwel iedereen beschikbaar zal zijn.

loon-ready-for-take-off

Loon ballonnen klaar om de lucht in te gaan

Sinds 2013 is Google begonnen met het testen van de ballonnen. Omdat deze testfase goed is gegaan zal er in de nabije toekomst een ‘semi permanente ring’ van ballonnen over het zuidelijk halfrond zweven.

De snelheid zal rond de 22Mbit/s naar vaste antennes en 5Mbit/s naar mobiele toestellen. ’s Werelds grootste zoekmachine zal gebruik maken van 2,4GHz- en 5,8GHz-frequentiebanden van de ism-band.

Google heeft de ballonnen getest in de VS, Nieuw-Zeeland en Brazilië. Samen hebben de ballonnen ruim 2 miljoen kilometer afgelegd. De accu levert genoeg energie om de ballonnen 100 dagen in de lucht te laten. Energie wordt opgewekt doormiddel van zonne-energie.

Hoe Google geld gaat verdienen met de ballonnen weten ze nog niet. “Als we een manier vinden om internet naar vijf miljard mensen te krijgen, dan is dat van grote waarde”, vindt Teller. Google test ook het gebruik van drones en satellieten om internet naar plaatsen te krijgen waar men nog niet veel aan websurfen kan doen door de afwezigheid van een verbinding. Facebook experimenteert ook met het gebruik van drones.