Huawei

huawei-logo

Het Chinese telecommunicatiebedrijf Huawei (spreek uit hoe-aa-wei) is in 1987 opgericht met als doel de zakelijke markt van telecommunicatie te voorzien. Tegenwoordig is het echter wereldwijd bekend als de producent en leverancier van high-end budget smartphones. Hoe is dit bedrijf ontstaan en wat heeft geleid tot de successen van de afgelopen tijd?

Ten tijde van de oprichting van Huawei had zakenman Ren Zhengfei het idee om complete telefoonnetwerken aan te bieden aan zakelijke klanten. Binnen tien jaar behoorde Huawei al tot één van de grootste leveranciers van telefoonnetwerken van heel China. Met de opkomst van de mobiele telefoons werd er ook in de gsm-technologie geïnvesteerd. Volgens Zhengfei kon dit wel eens de toekomst worden, en wist Huawei ook naar landen als Zweden en de Verenigde Staten uit te breiden.

Onder toeziend oog van minister-president Balkenende tekende het Chinese bedrijf in 2004 een overeenkomst met Telfort voor het opzetten van een 3G-netwerk. Inmiddels is dit netwerk overgenomen door KPN, en heeft Huawei nieuwe overeenkomsten bereikt met T-Mobile voor het aanleggen van een 4G-netwerk.

In 2012 is Huawei begonnen met het bedienen van de Europese consumentenmarkt. Met smartphones die qua hardware absoluut hoogstaand zijn, maar in verhouding veel goedkoper zijn dan de concurrenten, willen ze in korte tijd een groot marktaandeel behalen. Het nieuwste model van de fabrikant, de Ascend P7, is onder veel belangstelling van de media gelanceerd.

Mede door deze smartphone, welke technisch gezien vergelijkbaar zijn met de iPhone 5 en de Galaxy S4, heeft Huawei inmiddels een marktaandeel van 8% op de consumentenmarkt behaald. Hiermee is Huawei het 3e merk in Europa, na Samsung en Apple. Het verschil tussen het Chinese merk en Samsung en Apple is echter nog dusdanig groot, dat de top 3 voorlopig nog in deze volgorde zal blijven.