Jaguar toont navigatie met virtuele volgauto

jaguar-volgauto
De producent van Jaguar en Land Rover heeft onlangs een video getoond waarin een nieuw soort navigatiesysteem te zien is. In plaats van een apart scherm waarop de instructies weergegeven worden, projecteert dit systeem de route op de voorruit.

Op het gebied van verkeersveiligheid zou dit voor minder ongelukken moeten gaan zorgen. In met name drukke stedelijke gebieden is het belangrijk dat men de ogen constant op de weg houdt, in plaats van regelmatig te moeten wegkijken naar het navigatiesysteem.

Het principe werkt met behulp van augmented reality, wat letterlijk ‘aangevulde werkelijkheid’ betekent. De werkelijkheid, een drukke binnenstad, wordt aangevuld met een virtuele volgauto. Door deze auto te volgen kom je zo snel mogelijk op je bestemming aan, zonder je ogen van de weg te houden. Het systeem markeert bovendien ook automatisch zebrapaden en voetgangers, zodat deze extra opvallen.

De techniek gaat zelfs nog een stapje verder: op het moment dat je over je schouder kijkt bij het invoegen of verwisselen van rijstrook, wordt de b-stijl tussen de zijruiten doorzichtig. Hierdoor krijg je dat beetje extra zicht, wat weer heel veel ongelukken kan gaan voorkomen.

Voorlopig klinkt het misschien nog een beetje futuristisch, maar als het aan Jaguar ligt is deze technologie al binnen een aantal jaar beschikbaar. Onderstaand filmpje geeft in ieder geval alvast een leuk voorproefje.