Mini-robot kan honderd keer eigen gewicht trekken

Er is een nieuwe kleine robot ontwikkeld door wetenschappers die tijdens het klimmen wel honderd keer hun eigen gewicht mee kunnen trekken. De poten van de robots zijn geïnspireerd op de poten van gekko’s.

De kleine robots zijn gemaakt door onderzoekers van de Stanford University, dit laat New Scientist weten.

Robots

Er zijn verschillende versies gemaakt. De ene robotversie weegt maar 12 gram, dit terwijl het een gewicht van meer dan 2 kilo omhoog kan slepen. De robotversie van 9 gram kan ongeveer 1 kilo omhoog krijgen. De onderzoekers hebben ook een versie gemaakt die 20 milligram weegt, deze kon 500 milligram tillen.

De onderzoekers hebben de pootjes van de robots een rubberen stekel laag gegeven. Hierdoor kan de robot beter contact maken met de helling. De robots hebben daardoor meer grip. Wanneer de robot zijn poten optrekt rechten de pieken zich waardoor het goed kan bewegen.

De robot beweegt zich voort als een spanner-rups. Eerst wordt het voorste deel van het lichaam naar voren geschoven en daarna pas het achterste deel. Door deze beweging telkens te herhalen kan de robot goed bewegen.

De onderzoekers hebben tot nu toe alleen maar kleine robots gemaakt. Ze willen proberen of deze techniek ook werkt bij grotere versies. Het is de bedoeling dat de robots in de toekomst gebruikt kunnen worden bij bijvoorbeeld rampen.

Video

In de video hieronder kun je de robots in actie zien.

Bron Featured image: klik hier.