Spot: De nieuwe robothond van Google

Google heeft een nieuwe robothond. Boston Dynamics, de robotmaker van Google heeft een nieuwe versie van zijn robothond Bigdog getoond. De nieuwe robothond Spot is kleiner en leniger. De hond heeft daarnaast een erg goed evenwicht.

In het filmpje hieronder zie je Spot in actie.

In 2013 werd het robotbedrijf overgenomen door Google. Het bedrijf ontwikkelt robots waarvan de beweging en lenigheid gebaseerd is op die van dieren. Spot is de nieuwste robot in de reeks. De robot weegt 70 kilogram.

De robothond kan zich zowel binnen als buiten gemakkelijk voortbewegen. Dit komt door zijn relatief kleine formaat. Spot heeft in zijn hoofd een sensor zitten waardoor hij zich goed op het terrein kan oriënteren. Door de elektromotoren kan de robot een joggend mens bijhouden.

Specificaties

Het evenwicht van Spot is erg bijzonder. Zoals je in het filmpje kan zien blijft de hond na een harde trap op een bevroren parkleerplaats zelfs blijft staan. Daarnaast is het erg bijzonder dat het op verschillende terreinen zich kan voort bewegen, het kan bijvoorbeeld zelfs een trap op lopen. Het is erg belangrijk dat de hond deze dingen goed kan doen, wanneer de hond in de toekomst in de praktijk wordt ingezet moet het zich goed kunnen voortbewegen in bijvoorbeeld een mensenmassa.

Boston Dynamics heeft verschillende robots, de snelste loop 45 kilometer per uur. De robot Bigdog is ruim 100 kilo zwaarder, deze robot kan tot wel 150 kilogram bagage dragen. Een soortgelijke versie wordt al getest door de Amerikaanse marine.