Review: iPhone 6 Plus

iphone-6-plus-design-in-gold-540x334
Het is eindelijk zover: We hebben de iPhone 6 Plus in handen gekregen om hem grondig te reviewen. Maakt het nieuwe paradepaartje van Apple alle hoge verwachtingen waar? Of is dit een wanhopige poging van de technologiegigant om het afgenomen marktaandeel door Samsung weer terug te winnen? Deze review zal daar hopelijk uitsluitsel over geven.

Hardware

Met name over de grootte van het scherm van de nieuwe iPhone 6 Plus is heel veel gesproken. Hij zou te groot zijn voor eenvoudig gebruik, en bovendien doorbuigen als je hem veel in een strakke spijkerbroek hebt zitten. Over het eerste valt te discussiëren en is volledig afhankelijk van de gebruiker. Met de functie om je scherm omlaag te schuiven voor makkelijke bediening met één hand zijn we in ieder geval wel te spreken. Deze simpele toevoeging is eenvoudig te activeren, en werkt in elke app probleemloos.

Over dat het scherm makkelijk door te buigen zou zijn is inmiddels wel meer bekend. De consumentenbond van de VS deed een test en wat bleek: bij normaal gebruik is het zeer zeldzaam dat de iPhone 6 Plus sneller doorbuigt dan vergelijkbare telefoons. Pas bij een gewicht van 40kg kwam er beweging in het toestel, tegenover 31kg van de iPhone 6 en HTC One M8.

Over de processor en het scherm zijn we ook zeker te spreken, aangezien de laadtijden van met name grote applicaties sterk verminderd zijn, en alles grafisch perfect weergegeven wordt op het 326 ppi tellende retinascherm. Ook de camera is sterk verbeterd ten opzichte van de 5S. Met name de optische stabilisatie is een uitstekende toevoeging aan de 6 Plus.

De verbeterde hardware gaat helaas ook gepaard met een hogere toestelprijs, welke momenteel minimaal €799,- bedraagt. Dit is in tegenstelling tot vergelijkbare toestellen veel hoger.

Software

De iPhone 6 Plus werd samen met iOS8 uitgebracht, het nieuwste stukje software voor de nieuwere Apple toestellen. De grootste verandering op dat gebied is de toevoeging van de Healthkit. Dit is een applicatie waarin de gezondheid van de gebruiker in kaart gebracht kan worden, bijvoorbeeld door te communiceren met externe hardware als de Apple Watch of een Nike Fuel+ band. Op dit moment zijn de functionaliteiten nog beperkt, maar deze app biedt zeker toekomstperspectief.

Een andere functie die Apple geactiveerd heeft, is de mogelijkheid om apps toegang te geven tot bijvoorbeeld je camera en toetsenbord. Zo kunnen deze applicaties extra functies toevoegen, zoals een swipe toetsenbord waarmee je veel sneller kunt typen. Ook kunnen apps widgets toevoegen aan je berichtencentrum, waardoor je snel informatie kunt opvragen zonder de betreffende app te openen.

Naar eigen zeggen werd iOS8 de grootste update sinds de komst van de App Store in iOS2, maar dat betwijfelen we. Veel gebruikers van het nieuwste besturingssysteem zullen namelijk niet direct veel verschil merken, in tegenstelling tot wanneer iOS7 uitgerold werd.

Accuduur

Betere hardware en zwaardere software gaat uiteraard gepaard met meer accuverbruik. Daarom is het van belang dat ook de accu verbeterd is in de nieuwe iPhone 6 Plus. Volgens een test van nu.nl, die de batterijduur van een aantal toestellen vergelijkt, kan de iPhone 6 Plus maar liefst 852 minuten video afspelen op 250 cd per m², tegenover 573 minuten op de iPhone 5. De Galaxy Note 4 doet het echter nog iets beter met 885 minuten.

Conclusie

De iPhone 6 Plus heeft wat betreft hardware een grote stap gemaakt, en behoort nu definitief tot de grote jongens. Wat betreft prijs zijn er echter veel goedkopere vergelijkbare toestellen verkrijgbaar, zoals de Huawei Ascend Mate 7,Nexus 6 en de Xperia Z3.

De software iOS8 brengt ook veel nieuwe mogelijkheden met zich mee, maar komen op dit moment nog niet prominent naar voren. Tot slot is de accuduur sterk verbeterd, zodat ook daar weinig verschil meer is ten opzichte van de concurrenten.

Zie ook: Apple vs. Samsung vs. Huawei VS. Nexus VS. Sony phablets
Meer weten over de iPhone 6? Ga dan naar Goedkoopste-iPhone.nl