Review: Samsung Galaxy Note 4

samsung-galaxy-note-4

De snelste en nieuwste Samsung phablet, de Note 4

De nieuwste phablet van het Zuid-Koreaanse telefoonmerk is sinds kort op de markt. De eerste indruk van de Note 4 is erg goed. De grote veranderingen die werden verwacht bleven echter uit. De telefoon bestaat nu niet alleen meer uit slechts een plastic behuizing, Samsung heeft de rand nu van metaal gemaakt waar die bij de voorgangers nog van plastic was.

Dit is wel een verbetering ten opzichte van de Note 3 maar de Note 4 is qua uiterlijk nog redelijk hetzelfde als zijn voorganger.

De achterkant van het nieuwe vlaggenschip van de Note serie is zoals alle voorgangers nog steeds van nepleer. Dit zorgt ervoor dat de Note 4 er ietwat kitscherig uitziet. De randen zorgen wel voor een netter uiterlijk dan de voorganger. De Note 4 is een geweldige telefoon voor mensen die van phablet houden.

Scherm

Met een scherm van 5,7 inch is de Note 4 groot. Erg groot. De resolutie is wel heel erg hoog (2560 bij 1440 qhd) de Note 3 moest het nog doen met ‘slechts’ 1920 bij 1080 pixels (full hd).

Het verschil is met het blote oog niet te zien. Bij telefoons met schermen met dezelfde specificaties als de Note 4 heeft dit wel invloed op de accuduur. Of dit ook bij de nieuwe Samsung phablet het geval is, is nog niet bekend.

De processor van de Note 4 is sneller geworden. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat zware apps beter zullen werken en dat gamen sneller zal gaan.

Software

Sinds de Galaxy S5 is gepresenteerd heeft de software afdeling van Samsung niet echt gewerkt aan software voor de Note 4. Wel is er een widget ontwikkeld die werkt zoals Google Now. (maar dan van Android) De nieuwste Samsung Note werkt nog niet op de nieuwste Android. Dat doet de Nexus 6 wel. De nieuwste telefoon van Google. (in samenwerking met Motorola)

De widget kan bijvoorbeeld zo ingesteld worden dat als je thuis je telefoon erbij pakt deze direct Netflix opstart, wanneer je onderweg naar werk bent nieuwsberichten laat zien en op kantoor zakelijke apps laat zien. Een erg handige en slimme toevoeging.

Verdere veranderingen hebben veelal te maken met de bijgeleverde Stylus. Deze word bij iedere Note uit de gehele serie bijgeleverd. De S Pen, zoals de stylus wordt genoemd werkt preciezer dan voorheen. Hoe harder er wordt gedrukt hoe dikker de lijn wordt die op het scherm tevoorschijn komt.

Het is mogelijk om een foto te maken van notities. Niet zo speciaal zou je denken, dat kan met ieder telefoon met een camera. Echter kan de Note 4 de tekst die op de gefotografeerde notitie staat omzetten in tekst zodat de notitie te bewerken is op de telefoon en opgeslagen kan worden. Handig voor tijdens een vergadering of college etc.

Camera

16 mexapixels. Dat is een lichte upgrade ten opzichte van de voorganger. Dit is hoger dan de iPhone 6 Plus, de vergelijkbare telefoon van Samsungs grootste concurrent, Apple en ook hoger dan die van de nieuwste speler op de phablet Huawei Ascend Mate 7. De camera komt echter niet in de buurt van die van de Xperia Z3.
De frontcam, vaak selfiecam genoemd, heeft een grootehoeklens. Dit maakt het mogelijk om meer mensen op een selfie te krijgen.

Conclusie

De Note 4 is beter dan zijn voorganger. Logisch natuurlijk. De software is gebruiksvriendelijk en krachtiger geworden. Wat jammer is dat bij een telefoon in deze prijscategorie er nog zo veel plastic wordt gebruikt. Dat Samsung gek is op het gebruik van plastic is algemeen bekend. Echter zou het Zuid-Koreaanse bedrijf hier het voorbeeld van Apple moeten volgen. Het zou deze telefoon goed doen om bijvoorbeeld en geheel aluminium behuizing te hebben. Al met al zijn er kleine veranderingen doorgevoerd. Geen baanbrekende nieuwe dingen. Voor de phablet fans zeker een aanrader. Voor de gewone man is het een leuk toestel maar niet de prijs waard.

Zie ook: Apple vs. Samsung vs. Huawei VS. Nexus VS. Sony phablets