Review: Samsung Galaxy S5

De nieuwste telefoon in de ‘S’ serie van Samsung is al een tijdje beschikbaar. Er is dan ook al veel over gesproken, erg veel zelfs. Dit is niet geheel onlogisch, omdat de voorganger van de S5, de Galaxy S4, de meest verkochte smartphone ooit is. Met de S5 hoopt Samsung dit kunstje nogmaals te herhalen. Is het nieuwe vlaggenschip in staat om net zo’n succes te worden?

samsung-galaxy-s5

De nieuwste telefoon in de galaxy S-serie, de Galaxy S5

Scherm

We beginnen deze review met het scherm. Ten opzichte van de S4 is er eigenlijk niet veel veranderd. Wanneer bekend werd dat het scherm slechts over een resolutie van 1080p zou beschikken, werd er alom teleurgesteld gereageerd. Ook bij mij riep dit vraagtekens op, maar na de telefoon getest te hebben zijn de vraagtekens verdwenen. Het scherm is geweldig. Het super-amoled-scherm van 5,1 inch is een fractie groter dan die van zijn voorganger, de pixeldichtheid is met 432 ppi lager maar de helderheid is wel verbeterd. Deze bedraagt nu 450 nits. Dit betekent dat de pixels niet zijn te onderscheiden.
Het scherm kan zich automatisch aan omgevingslicht aanpassen. Wanneer je in de felle zon naar het scherm kijkt, dan wordt het scherm helderder. Dit zorgt ervoor dat het scherm ten alle tijden goed leesbaar is. In een donkere ruimte kan het scherm vrijwel volledig gedimd worden. Zodoende zal je niet verblind worden als je in bed nog een filmpje kijkt of een artikel leest.
Het scherm onderscheidt zich vooral op de kijkhoeken. Vanuit iedere hoek is het scherm perfect leesbaar. De kleuren komen als het ware tot leven. Samsung heeft door het gebruik van Gorilla Glass 3 ervoor gezorgd dat het scherm minder snel krast.

Software

Omdat de telefoon al uitkwam voordat Android L (waar de Nexus 6 gebruik van zal gaan maken) werkt de S5 nog op Android 4.4.2 KitKat (net zoals de Huawei Ascend Mate P7 & de Note 4). De software werkt, zoals we gewend zijn van Samsung, soepel. De interface ziet er gelikt uit en de widgets werken prettig.

Hardware

De hardware is super. De S5 beschikt over een van de snelste processors en dat is ook te merken aan hoe soepel alles werkt. In de S5 zit een 2,5Ghz Snapdragon 801-quadqore-processor. De telefoon beschikt over 2GB werkgeheugen. De telefoon laat je nooit wachten. Vertragingen heb ik nog niet meegemaakt. Apps openen razendsnel en meerde apps tegelijk draaien is ook totaal geen probleem.

Camera

De camera is ook onder handen genomen. De interface is opgeruimd en heel duidelijk gemaakt. Door de razendsnelle processor worden foto’s in feite direct genomen. Ook wordt de camera-app door de snelle processor zonder vertraging geopend.
De camera heeft 16 megapixels en de frontcamera beschikt over 2,1MP.

Vingerafdruk

Net als de iPhone 5S, iPhone 6 en de iPhone 6 Plus is het mogelijk om de telefoon te ontgrendelen met je vingerafdruk. Het is ook mogelijk om mappen te beveiligen met deze functie om de dingen die je privé wilt houden, ook daadwerkelijk privé te houden. Anders dan bij de Apple smartphones moet er bij de S5 doormiddel van een sleepbeweging de vingerafdruk gescand worden. Dit gaat iets minder soepel dan bij de concurrentie. Het is ook mogelijk om met de vingerafdruk te betalen met PayPal. Dit kan nu al bij de volgende winkels: V&D, Mediamarkt, Abercrombie, Sony en Philips.

Design

Het design ziet er goed uit. Samsung houdt naar mijn idee alleen iets te veel van plastic. Dit heeft zo z’n voor en nadelen. De achterkant is makkelijk te verwijderen om bijvoorbeeld de batterij te vervangen, het gebruik van plastic zorgt er echter wel voor dat de telefoon wat minder chic oogt. Het feit dat de telefoon waterdicht is, is leuk. De telefoon kan een half uur onder water blijven zonder dat de hardware beschadigd raakt.

Conclusie

De S5 is een toptoestel. Het toestel werkt super en voldoet dan ook aan bijna alle verwachtingen. Naar mijn idee is het enige nadeel dat de telefoon nog van plastic is. Samsung heeft met de nieuwste telefoon uit de S-serie weer een toptoestel afgeleverd.

Ook interessant: Apple vs. Samsung vs. Huawei VS. Nexus VS. Sony phablets