Up by Jawbone: nu ook zonder polsbandje

UP App-3
Met de komst van de Apple Watch in het vooruitzicht speelt Jawbone alvast goed in op de functionaliteiten van het slimme horloge en de nieuwe functionaliteiten van iOS8. Zo is de gezondheidsapplicatie Up van Jawbone nu ook te gebruiken zonder bijbehorend polsbandje. Wij bekeken de functionaliteiten van deze standalone app.

De twee functionaliteiten waar de nieuwe applicatie het meest om draaien zijn de stappenteller en het bijhouden van je slaapritme. Aan de hand van de ingebouwde accelerometer houdt Up bij hoeveel stappen je die dag gezet hebt, zelfs als de applicatie niet actief is of als de telefoon vergrendeld is. Je hebt de mogelijkheid om een bepaald doel in te stellen per dag, bijvoorbeeld 10.000 stappen. De applicatie zal je helpen dit doel te bereiken door er regelmatig op terug te komen dat je je doel niet gehaald hebt. Dit kan echter ook irritatie opwekken.

De slaapfunctionaliteit geeft je de mogelijkheid om bij te houden hoe lang en hoe diep je geslapen hebt. Opnieuw via gebruik van de accelerometer wordt bijgehouden hoeveel je beweegt in je slaap, wat verband houdt met de diepte van je slaap: hoe meer je namelijk beweegt in je slaap, hoe minder diep je slaapt. Een zeer handige functie voor onder andere de slechte slaper, maar ook voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe hij of zij nu eigenlijk slaapt.

Een derde functie die bovendien kan helpen bij het op peil houden van de gezondheid, is de voedingswijzer. In dit gedeelte van de app kun je invoeren wat je zoal hebt gegeten op een dag, zodat je precies weet hoeveel calorieën je genuttigd hebt op een dag. Een functie die echt noemenswaardig is, is de mogelijkheid om producten uit een menu van een bekend restaurant te selecteren. Zo kun je heel eenvoudig die Big Mac of dat frietje bij de Bram Ladage registreren. Ook is het mogelijk om producten te scannen via de streepjescode of te kiezen uit één van de honderden vooraf ingevoerde eetwaren.

Al met al is Up een zeer handige app om, zelfs zonder polsbandje, je gezondheid in kaart te brengen. Daarnaast is het programma grafisch zeer goed ontworpen, waardoor het telkens weer een plezier is om te gebruiken. De app van deze week krijgt daarom van ons een 9/10!