Windows 10, wat verandert er?

Microsoft is bezig met het maken van een nieuwe versie van het besturingssysteem: Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem wordt door het bedrijf gratis beschikbaar gesteld. Wij hebben een overzicht gemaakt van wat er allemaal verandert.

Startmenu

Als eerste komt het startmenu terug. Microsoft kreeg veel kritiek van gebruikers omdat de huidige versie geen startmenu heeft. Het startmenu wordt wel anders in vergelijking met de oudere versies. Daarnaast komen de taakbalk terug en is er net zoals de oudere versies van Microsoft een overzicht van alle programma’s.

Cortana

Ten tweede is Cortana nieuw in het besturingssysteem. Je kunt Cortana vergelijken met Siri van Apple en Google Now. De naam Cortana komt van de videogame Halo, daar is Cortana een bekend personage. Je kunt Cortana dingen vragen en opdrachten geven.

Cortana

Hier zie je hoe Cortana er ongeveer uit zal gaan zien.

Games

De bekende gameconsole Xbox is van Microsoft. Op dit moment heeft de Xbox het besturingssysteem Windows 8. Windows 10 zal ook naar de Xbox komen, er wordt in die versie meer nadruk gelegd op games. Ook komt er een functie dat je vanaf je Xbox One kan streamen naar pc’s of tablets. Deze apparaten moeten wel draaien op Windows 10. Het streamen kan alleen op een lokaal netwerk. Tevens kunnen bij de nieuwe versie Windows 10 gebruikers gamen tegen Xbox-gebruikers.

Spartan

Spartan is een nieuwe browser van Microsoft. In vergelijking met Internet Explorer moet deze browser beter communiceren met het besturingssysteem. Er zal ook een smartphone versie van komen. Spartan kan overweg met stemcommando’s, toetsenbord, muis en scherm aanrakingen.

Switchen

Nu gebruiken veel Windows gebruikers de toetsen alt-tab om van programma te wisselen. Windows 10 zal dit ook ondersteunen, alleen op een iets andere manier. De afbeeldingen van de programma’s zullen groter worden afgebeeld. Ook moet je nu Task View openen door de Tab en Windows-toets tegelijk in te drukken.

Surface Hub

Windows 10 zal een speciale computer krijgen die speciaal daarvoor ontworpen is. De computer zal de naam Surface Hub krijgen.

Video en Audio

De nieuwe Media Player van Windows 10 krijgt een nieuwe functie. Zo worden de flac-adioformaat en mkv-videoformaat automatisch ondersteund.

Contimuun

Continuum wordt een nieuwe functie van Windows 10. De interface zal veranderen wanneer er van apparaat wordt verwisseld. Contimuun moet er voor zorgen dat het makkelijker wordt om te schakelen tussen apps.

Hololens

Microsoft zal ook komen met de Hololens, een bril die gebruikers hologrammen in de echte wereld laten zien en manipuleren. Het is nog onbekend wanneer deze bril uit komt.

Bron featured image: klik hier.